string(83) "https://treider.no/wp-content/uploads/2018/10/Smart-blogginnlegg-e1540462755569.jpg"
	
h

Skal du sette deg et mål? Gjør det SMART!

Jeg heter Sturle og jobber som karriererådgiver hos Treider. Jeg hjelper studenter med å søke praksisplass og forberede seg for arbeidsmarkedet, slik at de kan stille sterkest mulig når de søker jobb. Jeg har mer enn 6 års arbeidserfaring innen Karriereveiledning, coaching, kommunikasjon og motivasjon.

Vi har alle satt oss mål én eller flere ganger gjennom livet. Og jeg regner med at flere enn meg har opplevd det å sette et mål som ikke har blitt oppnådd.

Om man ikke når mål man har satt seg, kan man sitte igjen med en rekke spørsmål som:

  • Hva var det egentlig jeg ville oppnå med målet mitt?
  • Hvorfor kom jeg ikke noen vei?
  • Hadde jeg egentlig satt et mål jeg ønsket å oppnå?

Derfor har vi en måte å sette mål på som kalles S.M.A.R.T. Denne forkortelsen står for:

S – Spesifikk

For å vite hva målet du skal nå er, må det spesifiseres. Det må være tydelig beskrevet slik at det ikke er noen usikkerheter rundt hva som er ditt mål. Eksempel på mål, kan være å få en spesifikk karakter på eksamen i studiet ditt.

M – Målbar

Hvordan vet du at du er på vei mot målet ditt? Jo du må kunne måle dette. Du må kunne se fremgang i riktig retning mot målet. Lag deg gjerne et kart der du legger inn delmål underveis for å kunne nå målet. Eksempler på delmål kan være innsendingsoppgaver, semesteroppgaver eller lignende.

A – Attraktiv

Hvorfor vil du nå dette målet? Det er et effektivt spørsmål å stille seg selv for å sikre at du faktisk er motivert for å nå målet Som oftest opplever vi alle motgang på vei mot et mål og da er det essensielt at vi har sterk nok motivasjon til å komme gjennom motgangen og fortsette mot målet.

R – Realistisk

Lar dette seg gjennomføre? Her er det viktig å spørre seg selv om det du har satt opp som mål, måten du skal måle dette og attraktiviteten i målet er realistisk.

T- Tidsbundet

Det å ha en tidsfrist kan ofte være en kjempemotivasjon for å nå et mål (hvem har vel ikke studert ekstra hardt før en prøve?) Samtidig så lønner det seg å fortelle om målet ditt og tidsfristen din til mennesker i ditt nettverk som er viktig for deg (familie, nære venner og lignende). Da er sannsynligheten for at du kommer til å jobbe knallhardt mot tidsfristen enda større.

Lykke til i arbeidet med å gjøre målene dine SMART😊!