– Dette er en bransje som trenger alle mulige mennesker, fordi det er så mange forskjellige jobber som skal fylles.

De siste årene har reiselivsnæringen og turismen i Norge eksplodert. Ifølge tall fra NHO Reiseliv, står norsk reiseliv for en verdiskapning på 72 milliarder kroner. Bare i 2017 var det registret 33 millioner overnattinger i Norge, der utenlandske turister stod for cirka 10 millioner av disse. Til sammen har norsk reiseliv over 165.000 ansatte, noe som gir en vekst på 30 prosent bare de 10 siste årene.

Med andre ord er det ingen tvil om at reiseliv i Norge er et spennende område i rasende vekst. Vi har sett behovet reiselivsbransjen har for kompetente medarbeidere, og tilbyr fagskoleutdanningen, Reiselivskoordinator.

– Hos oss lærer studentene alt fra hvordan et hotell faktisk styres til hvordan man syr sammen den perfekte ferieturen for en kunde. Vi gir studentene en faglig tyngde og ballast slik at de er klare for å håndtere hva enn de måtte møte i en utrolig spennende og variert bransje som reiselivsnæringen er, sier Wenche Samuelsen. Wenche er fagansvarlig for reiselivsutdanningen vår, samtidig som hun arbeider for reisebyrået Escape Travels.

Faglæreren forteller om en fagskoleutdanning som gir studenter innblikk i en bransje som er mye mer variert enn det mange kanskje tror.

– Studentene får et innblikk i hvordan reiselivsbransjen i Norge og utlandet er bygget opp. Ikke bare selve driften, men også hvordan man arbeider med markedsføring av et produkt ut mot et marked og salg av reiselivsprodukter. Da er det viktig å holde seg oppdatert på hva som skjer i verden. Det er for eksempel stor forskjell på hvordan man reklamerer for feriereise i Norge, i utlandet og overfor nordmenn, forklarer Wenche.

Foruten markedsføring, består heltidsstudiet av emner som reiselivskunnskap, reiselivsnæringen, ekskursjoner og studieturer. På studieturene, er det studentene selv som velger destinasjon for klassen til utlandet, og de får i oppgave å planlegge alt av flybilletter, overnatting og utflukter. De er rett og slett sitt eget reisebyrå.

– Studieturer er en utrolig viktig del av studieåret. Her kommer elevene nært produkter de lærer om og ser hvordan ting fungerer i praksis, sier Wenche.

I tillegg til en studietur utenlands, er studentene på tur i Norge. For studenter i Oslo betyr det en tur med Hurtigruta. Her får klassen ikke bare mulighet til å besøke viktige turistmål for utenlandske turister langs den norske kysten, men også observere hvordan en av de mest tradisjonsrike reisemåtene i Norge faktisk fungerer. Studentene får omvisning på skipet, deltar på faglige opplegg om bord og får prate med mannskap om hvordan det er å arbeide på «et flytende hotell».

– Det er under disse turene jeg oppdager at mange av studentene ikke har vært i Nord-Norge – og det er jo katastrofe, sier nordlendingen Wenche og ler.

Klassene på Reiselivskoordinator-studiet har maks 20 studenter. Dette gjør at lærerne kan tilby god og personlig oppfølging. Studentene får også kursbevis i dataprogrammet Amadeus, et bookingprogram som over 90 prosent av den norske reiselivsbransjen bruker.

Verden som arbeidsplass

Reiselivskoordinator-studiet er ikke bare tilrettelagt norske forhold. Mange av personene som velger å studere hos Treider, har en drøm om å få arbeide en periode i utlandet – noe det er gode muligheter for. Wenche forteller at som en del av studieåret, må studentene ut i fire ukers sammenhengende praksis. Her står studentene fritt til å søke praksisplass selv. Noen velger litt mer utradisjonelle steder enn andre. Studiet gir mulighet for studiepoeng ved fullføring.

– I år hadde vi en som arbeidet på et hotell i Sør-Afrika og en annen som arbeidet for en turoperatør i Nepal, så det er et veldig vidt spekter. To av studentene brukte praksisperioden på å utdanne seg til kabinpersonell hos SAS. Du studerer i Norge, men kan ha hele verden som arbeidsplass, forteller faglæreren.

Wenche legger ikke skjul på at reiselivsbransjen ofte kan være en uforutsigbar bransje. Mens det ett år kan være «helt ut» med storbyferie i Europa, kan det neste år være det «alle» skal gjøre i ferien. Derfor prøver vi å forberede studentene på å kunne snu seg fort rundt etter kundenes behov.

Derfor er det viktig at våre studenter ikke bare holder seg oppdatert på reisetrender verden over, men også på hva som skjer der ute i verden, både geografisk og politisk. En dramatisk hendelse i et land på andre siden av kloden kan få store konsekvenser for en norsk turoperatør. Slike ting forsøker vi å forberede studentene på, forklarer Wenche.

Tett kommunikasjon med bransjen

Vi har tett dialog med reiselivsbransjen, noe som betyr at vi  kan sørge for at utdanningen er dynamisk, og at pensum formes etter bransjens behov og etterspørsel.

– Vi arbeider tett med en rekke operatører i reiselivsbransjen, både turoperatører og hotellnæringen. Rekruttere fra Clarion The Hub, Norges største hotell, var blant annet innom i håp om å kapre noen studenter fra oss for jobb til hotellet.

Hvordan er jobbmulighetene etter endt utdanning?

– De er veldig bra. Fra årets kull vet jeg én har fått jobb hos turoperatør, en annen hos en språkreise-operatør og flere i hotell- eller restaurantbransjen. Mange jobber på Gardermoen, og så har du de to i SAS. Hun som var i Sør-Afrika på praksis, fikk blant annet tilbud om fast jobb der nede. Så det er store muligheter for dem som vil se verden, sier Wenche, før hun legger til:

– Treider er anerkjent i reiselivsbransjen og vi har gode kontakter utad. Når jeg er ute på konferanser og bransjetreff, treffer jeg ofte på tidligere studenter. Det er hyggelig å se at studenter er i bransjen flere år etter de var ferdig utdannet hos oss.

Hvem vil du si Reiselivskoordinator-studiet passer for?

– Dette er en bransje som trenger alle mulige mennesker, fordi det er så mange forskjellige jobber som skal fylles. Fra hotell til flymekler. Er man i tillegg glad i å reise og synes verden er stor, men allikevel veldig liten, så er det uendelig med muligheter, avslutter Wenche.

Har du også lyst til å studere reiseliv? Vi har fortsatt ledige plasser. Søk i dag!