– Fagskoleutdanningen har gitt meg mer enn jeg trodde.

Ett år på med fagskole, var perfekt for Celine. – Dette året har gitt meg mye mer enn jeg trodde. Jeg er positivt overrasket, forteller Celine Ekberg.

Celine, student på BUtikkledelse
Foto: Privat

24-åringen fra Lørenskog utenfor Oslo, fullførte nylig utdanningen, Butikkledelse, hos oss. Celine har i mange år arbeidet for et treningssenter og i klesbutikk, blant annet som butikksjef. Etter hvert følte hun et behov for å få mer kunnskap om butikkbransjen og ledelse. Da ble denne fagskoleutdanningen en god løsning.

– En venninne av meg hadde tatt Butikkledelse på Treider året før, og har skrytt veldig av utdanningen. Jeg sendte inn en søknad litt spontant – noe jeg ikke angrer et sekund på, forteller 24-åringen entusiastisk.

Butikkledelse, gir studentene kunnskap om fremtidens varehandel. Studieløpet er lagt opp slik at studentene lærer hva som er viktig når man skal drive- og lede en bedrift – enten det er en fysisk butikk, nettbutikk eller som leverandør.

Fagansvarlig for Butikkledelse, Berith Mols, forteller at det er mye mer rundt det å drive en butikk enn å bare selge varer eller å stå bak en kasse.

– Butikkledelse er et ganske komplekst område. Hos oss er utdanningen bygget opp slik at vi er innom alle elementer av emnet – økonomi, hvordan drifte en butikk, markedsføring utad, innkjøp og ledelse, forklarer Berith.

Berith MOls, fagansvarlig Butikkledelse
Foto: Bettina W. Larsen/Treider

Faglæreren vet godt hva hun prater om. Berith har over 25 års erfaring fra bransjen, blant annet som salgssjef for IKEA. I tillegg har hun drevet egen butikk. Siden 2017 har hun vært fagansvarlig hos oss. Berith forteller at foruten teoribiten, fokuserer utdanningen på praktiske caseoppgaver – ofte i tett dialog med næringslivet.

– Vi har ofte prosjekter der studentene må ut i næringslivet og prøve å finne løsninger på reelle utfordringer en bedrift har. Det kan være alt fra markedsføring på sosiale medier til hvordan få til mersalg. Slike oppgaver er med på å forberede studentene på utfordringer de kan møte senere i arbeidslivet, i en bransje som er i stadig endring, sier Berith.

Denne tilnærmingen ser ut til å treffe studentene godt. Celine er full av lovord om den ettårige fagskoleutdanningen hun nettopp har fullført.

– Det var en utrolig bra blanding i undervisningen. Én dag hadde vi teori, en annen dag mer praktisk rettet undervisning eller kanskje vi var ute i butikk for å se hvordan ting fungerer. Det var også en miks av individuelle oppgaver og gruppearbeid. Det er der man legger merke til hvor viktig det er med samarbeid når man arbeider i en butikk. Slike ting lærte man mye av, forteller 24-åringen.

Ut i praksis
En viktig del av vår filosofi, er å forberede studentene på arbeidslivet. Det innebærer blant annet at på mange av utdanningene våre, må studentene må ut i en praksisperiode i løpet av studieåret.

– Vi fikk i oppgave å finne bedriften vi ønsker å arbeide i selv. Så er man hos dem to til fire dager i uken, i løpet av noen uker. Det er intensivt, men utrolig lærerikt. Jeg hadde en veldig god opplevelse, og jeg tror erfaringene fra praksisperioden er noe alle i klassen tar med seg videre, sier Celine.

Hun legger til at praksisperioden er en fin mulighet til å finne seg jobb i en bedrift du kanskje vanligvis ikke hadde fått foten innenfor.

– Jeg vet om flere som fikk tilbud om jobb i bedriften etter de hadde hatt praksisperioden der.

Fagansvarlig Berith, sier at praksisperioden er en viktig del av studieåret. Hos oss, er det nemlig viktig at du lærer ting du får bruk for når du kommer i arbeidslivet – enten du har masse erfaring fra tidligere, eller er helt fersk i bransjen.

– Vi er en fagskole, og det vi driver med er livslang læring. Mange av våre studenter har arbeidet lenge, men vil formalisere noe av kunnskapen sin. Noen ganger ønsker de kanskje å skifte bransje innad i butikkfaget. Da ser vi at de har god nytte av utdanningen vi tilbyr. Vi skal gi studentene noe konkret de kan ta med seg videre – en skikkelig verktøykasse å plukke fra, understreker Berith.

Mange av studentene har fått seg jobb før studiene er ferdig. For øyeblikket, arbeider Celine på et SATS-senter i Oslo-området, der hun er retail-ansvarlig.

– Det er veldig gøy, og jeg merker at ting jeg lærte hos Treider, er noe jeg bruker i hverdagen. Hadde jeg hatt denne jobben for ett år siden, hadde jeg ikke tenkt igjennom ting på den måten jeg gjør i dag.

Godt klassemiljø og gode lærere
Foruten om læreplanen, trekker Celine frem det gode klassemiljøet som et av årets høydepunkt. Hun sier at alle ble inkludert, selv om aldersspennet var fra 20 år til 35 år.

– Vi var vel rundt 14 stykker i mitt kull. Når man er så få i klassen, blir man jo en veldig sammensveiset gjeng. Det var et utrolig godt miljø. Når man trives sosialt er det lettere å lære, mener jeg.

– I tillegg har vi hatt utrolig kunnskapsrike lærere. Nei, det har vært helt fantastisk, legger hun til.

Selv skryter Berith av studentene på Butikkledelse.

– Det er masse entusiasme, engasjement og nysgjerrighet. Våre studenter ønsker å lære og å oppdage nye ting – uavhengig av bransjebakgrunn og alder.

Celine sier utdanningen er perfekt for personer som vil studere mer, men som føler det kan være tungt å starte på et flerårig studium.

– For min egen del har jeg alltid tenkt at man må ta en bachelorgrad for å få nok kunnskap, men etter min tid hos Treider, tenker jeg ikke det lenger. Så lenge man har stor interesse for faget og er åpen for å lære, lærer man utrolig mye. Jeg tror utdanningen passer for mennesker som er i lik situasjon som meg selv: Har erfaring fra butikk, men ønsker mer faglig input og å bli flinkere i jobben sin, mener Celine.

– Utdanningen er heller ikke spesielt aldersrettet. Når man blir litt eldre, kan tre år virke litt mye. Da er jo et årsstudium perfekt, legger hun til. Personlig utelukker jeg ikke å studere mer, men akkurat nå vil jeg gjerne bruke det jeg har lært hos Treider i arbeidslivet, avslutter Celine.

Om Celine ønsker å studere videre senere, har hun god nytte av studiepoengene hun har opparbeidet seg etter å ha tatt fagskoleutdanningen hos oss.